İstanbul Zirvesi:
18-21 Kasım 1999 tarihlerinde yapılmıştır. Zirvede İstanbul Deklarasyonu ve Avrupa Güvenlik Şartı imzalanmıştır. Deklarasyonda; Kosova, Bosna Hersek ve Makedonya’daki duruma dikkat çekilmiştir. Agit normlarına uyulmasının gerekli olduğu sivillerin karşı karşıya olduğu zor şartların düzeltilmesi için uluslararası kuruluşların insani yardım sağlamasına yönelik uygun şartların oluşturulması gerektiği belirtilmiştir.3*,1*
Avrupa güvenlik şartında katılımcı ülkeler altı önemli karar almışlardır:
1)Agit ile diğer uluslararası örgütler ve kuruluşlar arasında işbirliğini geliştirmek için güvenlik alanında işbirliği platformu oluşturulacaktır.
2)Agit’in barışı koruma operasyonlarındaki rolünün geliştirilmesi sağlanacak ve böylece teşkilatın güvenliğe kapsamlı olarak yaklaştığına vurgu yapılacaktır.
3)Acil uzman yardımı ve işbirliği takımlarının ekiplerinin kurulması sağlanacaktır. Personel’in ihtiyaç duyulan yerlere ve geniş çaplı sivil saha operasyonlarına hızla yerleştirilmesi sağlanacaktır.
4)Agit’in polisiye görevleri yerine getirebilecek kabiliyete kavuşturulması sağlanacaktır.
5)Agit’in saha operasyonlarının planlanması ve kuvvetlerin yerleştirilmesi için bir operasyon merkezi kurulacaktır.
6)Agit içerisinde danışma mekanizmasını geliştirmek için sürekli komite bünyesinde bir hazırlık komitesi kurulacaktır. 3*
AGİT’İN YAPISI VE KURUMLARI
.
Agit özel bir statüye tabidir. Agit kararları yasal açıdan olmasa da politik açıdan bağlayıcıdır. Agit’in diğer uluslar arası örgütler gibi karar verme organları yönetim merkezi ve kurumları sürekli çalışan kadrosu, düzenli mali kaynağı ve belirli bölgelerde ofisleri vardır.
AGİT devletlerarasında danışma ve müzakere forumu olarak geleneksel rolüne devam etmekte ve devletleri bağlayıcı yeni kararlar ve yükümlülükler getirmeyi amaçlamaktadır. Bunu AGİT’in siyasi kanadı yapabileceğinden Devlet ve Hükümet Başkanları düzenli olarak zirve toplantılarında bir araya gelmekte ve AGİT bölgesindeki durumu değerlendirmektedirler. AGİT’in ana karar alma yetkisine sahip organı Dışişleri Bakanlarından oluşan Bakanlar Konseyi’dir. Yüksek düzeyde diplomatlardan oluşan Kıdemli Konsey ise belirlenen politikaların uygulanabilmesi müzakere etmek için toplanmaktadır. Günlük işler de Daimi Konsey tarafından yürütülmektedir.4*
Bakanlar Konseyi: Üye devletlerin Dışişleri Bakanlarından oluşan Konsey, siyasi istişarelerde bulunmak ve AGİT’e ilişkin konularda gerekli kararları almak üzere, yılda en az bir kez toplanmaktadır. Konseyin toplantılarına ev sahipliği yapan ülkenin temsilcisi başkanlık etmektedir.
Daimi Konsey:
AGİT dönem başkanına bağlı olarak AGİT’in günlük işlevsel görevlerinden sorumludur. Daimi Konsey siyasi danışma ve tüm AGİT meselelerinde karar alma yetkisine sahip bir organdır. Haftada bir kez toplanır.
Yüksek Konsey:
Konsey, AGİT faaliyetlerini gözden geçirmek, idare etmek ve koordinasyonunu sağlamaktan sorumludur. Genel politika ve bütçe hazırlamak üzere Budapeşte Zirvesinde oluşturulmuştur. Üye ülkelerin siyasi direktörleri düzeyinde temsil edildikleri Konsey yılda en az iki kez toplanmakta bir kez de ekonomik forum olarak bir araya gelmektedir.
Güvenlik ve İşbirliği Forumu:
Güvenlik İşbirliği Forumu Avrupa’da güvenlik ve işbirliğinin kuvvetlendirilmesini amaçlayan somut önlemleri ele alır. Silahların kontrolü, silahsızlanma ve güvenlik artırıcı müzakereleri yürütmek; güvenlikle ilgili meselelerde düzenli danışmalarda bulunmak ve yoğun işbirliğini sağlamak; çatışma riskini azaltıcı çalışmalar yapmak ana görevleridir. Haftada bir kez toplanır.3*
Agit’in işlevsel yapı ve kurumları ise şunlardır:
AGİT’in kurumsallaştırılmasına yönelik olarak 1992 Helsinki Zirvesi ile AGİT Sekretaryası, “Milli Azınlıklar Yüksek Komiserliği, Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi” gibi “AGİT Kurumları” oluşturulmuştur. Söz konusu kurumlar arasına 1996 yılında Lizbon’da yapılan Zirve toplantısında alınan karar çerçevesinde, “Medya Özel Temsilciliği” de katılmıştır. Ayrıca, 1992 Helsinki Zirvesinde münhasıran güvenlik konularını görüşmek ve Güven ve Güvenlik Arttırıcı Tedbirler geliştirmek üzere, Daimî Konseyden bağımsız ancak paralel bir yapı olan Avrupa Güvenlik İş birliği Forumu (AGİF) kurulmuştur.
BAŞKAN:Görevdeki başkan yürütmeden ve Agit aktivitelerinin koordinasyonundan sorumludur. Başkanlık süresi 1 yıldır ve üye devletlerin dışişleri bakanlarından oluşur. Troika adı verilen bir sistemle başkana bir önceki ve sonraki başkanlar eşlik eder.
GENEL SEKRETER VE SEKRETERYA: Genel sekreter başkanın temsilcisidir. Sekretarya dahil Agit yapıları ve operasyonlarının yönetimiyle görevlidir. Agit toplantılarının hazırlanmasında başkanla birlikte çalışır. Agit kararlarının uygulanmasını garanti eder. Diğer uluslar arası kuruluşlarla temaslarda bulunur. Genel sekreter bakanlar konseyi tarafından 3 yıllık bir süre için atanır.
Agit sekretaryası şu yapılardan oluşur: genel sekreter ofisi,çatışma önleme merkezi, destek hizmetleri, bütçe bölümü.
Agit içerisinde ayrıca demokratik kurumlar ve insan hakları ofisi, medyanın özgürlüğü temsilcisi, Agit parlamenterler asamblesi, hakemli ve uzlaştırma mahkemesi bulunmaktadır.3* Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu:Büro, Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinde serbest seçimlerin gerçekleştirilmesi, insani boyut izleme toplantıları düzenlemek, insani boyut kapsamına giren tüm konularda toplantı ve seminerler organize etmek, katılımcı devletler ve Hükümetler dışı örgütlerle sürekli temaslarda bulunmak, insani boyut alanında bilgi değişimi sağlamak, yeni katılımcı devletlerin demokratik kurumlarını oluşturmaları için gerekli yardım ve eğitim hizmetini vermek veya katılımcı devletlerin bu alanlarda çabalarının eşgüdümünü sağlamakla görevlidir. 1*
AGİT Misyonları:“Önleyici Diplomasi” olarak tabir edilen Çatışmaların önlenmesi/buhran yönetimi araçlarından birisi AGİT misyonlarıdır. Misyonlar bölgesel ihtilaflara taraf ülkelerin bir arayaGetirilmesini sağlamaktadır.
Makedonya, Gürcistan, Estonya, Letonya, Tacikistan, Moldova, Ukrayna, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Çeçenistan’da AGİT misyonları bulunmaktadır.
AGİT Parlamenter Asamblesi:Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi kurulması 2-3 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Madrid Konferansı Nihai Metninde yer almıştır. Madrid Nihai Belgesinin kararları çerçevesinde 3-5 Temmuz 1992 tarihlerinde Budapeşte’de düzenlenen 1. Genel Kurul toplantısıyla AGİT Parlamenter Asamblesi faaliyetlerine başlamıştır.
AGİT Parlamenter Asamblesi 56 ülkeden 320 üyeden oluşmaktadır. Türkiye Asamble’de 8 üye ile temsil edilmektedir.
AGİT Parlamenter Asamblesi’nin organları; tüm üyelerin katılımı ile toplanan genel kurul; Asamble Başkanı, Asamble başkan yardımcıları, Heyet başkanları, komite başkanlarından oluşan Daimi Komite ve Asamble başkanı ve başkan yardımcılarından oluşan Büro’dur. Bunların dışında AGİT’in 3 boyutuna ilişkin meseleleri izleyen üç komitesi bulunmaktadır.
1. Komite; Siyasi İşler ve Güvenlik Komitesi
2. Komite; Ekonomik İşler, Bilim, Çevre ve Teknoloji Komitesi
3. Komite; Demokrasi, İnsan hakları ve İnsani Sorunlar Komitesi
Genel kurul ile komitelerde kararlar çoğunlukla, Daimi Komitede ise Konsensüs-1 (oybirliği-1) ile alınmaktadır.
AGİT Parlamenter Asamblesi, bir AGİT organı ya da kurumu değildir. AGİT kurumları ile AGİT Parlamenter Asamblesi arasındaki ilişkilerin modaliteleri henüz saptanmamıştır. AGİT dönem başkanı Asamble toplantılarında AGİT’in faaliyetleri hakkında bilgi vermekte, parlamenterlerin sorularını yanıtlamakta ve olabilecek görüşleri Bakanlar Konseyi’ne iletmek üzere not etmektedir. AGİT Parlamenter Asamblesi Başkanı ve Genel Sekreteri AGİT organları toplantılarına katılarak Asamble faaliyetleri hakkında bilgi vermekte ve muhtelif konulara ilişkin görüşlerini dile getirmektedirler.
1994 Budapeşte Zirvesinde kabul edilen Budapeşte Belgesinde AGİT Dönem Başkanının, AGİT Parlamenter Asamblesi ile yakın temas ve aktif diyaloğa devam edeceği, Asamblenin tavsiyelerini Konseyin dikkatine sunacağı ve AGİT’in faaliyetleri hakkında da Asamble’yi bilgilendireceği belirtilmektedir.
AGİT Parlamenter Asamblesi, son yıllarda özellikle AGİT’e yeni katılan devletlerde seçimlerin izlenmesi ve insan hakları uygulamaları konularında aktif bir tutum izlemiştir.4*,3*
AGİT’İN ARAÇLARIAgit belirtilen kurumsal çerçevesi içerisinde görevlerini yerine getirirken kullandığı bazı araçlar vardır. Bunlar: gerçekleri bulma ve raportör misyonları, misyonlar ve diğer saha faaliyetleri, ofisteki başkanın kişisel temsilcileri, ad hoc yönlendirme grupları, çatışmaların barışçı yollardan çözümü mekanizmaları ve barışı koruma operasyonlarıdır.
Gerçekleri bulma ve raportör misyonları: Agit’e katılan ülkelerden uzmanların inceleme yapmak ve Agit karar verme organlarına tavsiyelerde bulunmak için yaptıkları kısa ziyaretlerdir.
Misyonlar ve saha faaliyetleri ise: Agit’in uzun vadeli çatışmaların önlenmesi kriz yönetimi, çatışmaya çözüm bulunması, çatışma sonrası iyileştirme çalışmalarındaki temel aracıdır.
Ofisteki başkanın özel temsilcileri: başkana kriz veya çatışma durumlarında yardımcı olurlar.
Ad Hoc yönlendirme gurupları: belirli spesifik görevlerde ofisteki başkana yardımcı olmak amacıyla sınırlı sayıdaki katılımcı ülkelerden oluşturulur.
Barışı koruma operasyonları ise: Agit’in çatışmaları önleme ve kriz yönetiminde etkisini arttıran önemli bir araçtır.4*